logo

I only have one fear

vrijdag 02 september 2011 09:47


I ONLY HAVE ONE FEAR, THAT I RUN OUT OF BEER lees ik op de rug van een jongen van ongeveer 16 jaar als ik langs hem heen fiets. We zijn op vakantie aan de kust. Je zou hem met deze tekst verwachten op een camping tussen muren opgebouwd van kratten bier. Niets is minder waar. Hij staat knus met wat ik aanneem zijn moeder en een jonger zusje, een briefje te lezen dat aan boom bungelt. Het ziet er uit dat ze mee doen aan een speurtocht op de fiets. Een beetje knullig voor zo’n knul.

Ook wel aandoenlijk, zeker met zo’n sterke tekst op je rug. Let wel hè:  die tekst staat op z’n rug niet op z’n borst.  Dat maakt toch verschil. Alsof je er niet echt rondborstig voor uit komt, meer een beetje besmuikt, alsof iemand anders hem er stiekem op heeft gekalkt terwijl jij niks door had.
Maar ik sta er toch wel mooi met m’n neus bovenop. Al snap ik ook wel dat het allemaal maar voor de grap is. Maar beroeps gedeformeerd als ik ben, zeur ik er toch een beetje over door. Zou ie nergens anders bang voor zijn. Of hij z’n middelbare school diploma haalt. Of z’n zusje hem voorbij gaat streven. Of ie net zoveel gaat verdienen als zijn vader. Zou hij weten dat ‘men’ zich daar zorgen over maakt: dat meisjes op de sociale ladder zouden stijgen en jongens zouden dalen. Ik denk dat als ik het hem zou vragen hij zou antwoorden dat hij er niet van wakker ligt. Neem het hem eens kwalijk.
Zo zal hij er ook niet echt van wakker liggen of de bierkraan ooit hapert. Hij mocht willen dat dat zijn enige zorg zou zijn. Maar zou ie weten dat ‘men’ zich zorgen maakt over zijn eventuele alcoholgebruik. En zou ie weten dat alcohol verslavend is en dat alcoholgebruik op jonge leeftijd je brein aantast. Ik denk het allemaal niet. Ik heb het hem ook niet gevraagd. Ik had dat best kunnen doen met verwijzing naar de tekst op zijn rug. Maar ja zelf zo’n professioneel als ik wil niet betweterig over komen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerder geneigd was hem gerust te stellen. Ik had hem bijna op de schouder getikt en gezegd: “joh weet je ik denk dat je je echt geen zorgen hoef te maken over je bier.  Niemand en niets lijkt er op uit om wat je alcoholconsumptie betreft, je een strobreed in de weg te leggen”.

Elly Samsom